Spelers

Yolande van Lent
Voorzitter van Toneelgroep Vondel

Mijn naam is Yolande van Lent en ik speel sinds december 2016 bij Toneelgroep Vondel. Omdat acteren me leuk leek om te doen heb ik me in 2011 aangemeld voor een cursus in de Eglantier in Haarlem. Daar maakte ik kennis met allerlei onderdelen van het vak en ik vond het nog leuker dan ik van te voren dacht! Omdat improviseren me erg aansprak, ben ik daarna lid geworden van theatersportvereniging TarTrek in Haarlem. Theatersport is erg grappig om te doen, maar het werken aan een complete voorstelling leek me uiteindelijk toch leuker. Daarom ben ik na een jaar een andere richting ingeslagen en lid geworden van Theatergroep Lef, waar ik drie jaar ben gebleven. Met Lef combineerden we zang, dans en spel in één voorstelling. Het hoogtepunt voor mij was het stuk ‘Lang en gelukkig’ van het Ro Theater, dat we in juni 2016 vier keer voor een uitverkochte zaal speelden in het Haarlemmerhout theater! Vondel is mijn eerste ervaring bij een toneelvereniging en dat bevalt uitstekend!


Suzanne van der Laan
Secretaris van Toneelgroep Vondel

Mijn naam is Suzanne van der Laan. Tien jaar geleden ben ik begonnen met toneelspelen. Een grote verrassing voor veel mensen in mijn omgeving, want ik ben over het algemeen niet iemand die graag in de belangstelling staat. Maar stiekem vind ik dat eens in de zoveel tijd toch wel heel leuk!

Ik ben begonnen bij Die Spaerne Ghesellen in Spaarndam, helaas is deze vereniging niet meer actief. Na een tijdje stilzitten begon het toch weer te kriebelen en ging ik met bekenden een keer mee naar een repetitie van Vondel, daar ben ik niet weggegaan. Ik ben gebleven als souffleur bij De Jodenverraadsters en kreeg in het stuk Verf mijn eerste rol bij Vondel. Na een pauze na de geboorte van mijn jongste dochter, kwam ik tot de conclusie dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en ben ik in 2018 weer met frisse moed begonnen met toneelspelen.

Het is ontzettend leuk om met elkaar naar de voorstellingen toe te werken en om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier zijn best doet om er iets moois van te maken. We zijn met een prettige groep, waar iedereen zichzelf kan zijn. Tijdens de repetities wordt serieus gewerkt, maar er is ook ruim voldoende tijd voor gezelligheid.

Ik hoop nog veel mooie voorstellingen te mogen maken bij deze vereniging!


Jeroen Snippe
Penningmeester van Toneelgroep Vondel

Mijn eerste toneelervaring was in de schoolmusical op de lagere school (toen heette dat nog zo). Ik had zowaar de hoofdrol gekregen. Er gebeurde echter iets tragisch: een medeleerling overleed na een auto-ongeluk. De musical werd afgelast.

Pas veel later rolde ik weer het in toneel via een studiegenoot op de universiteit Leiden waar ik bezig was met een promotie-onderzoek. Er werden door een studentenvereniging goede toneelcursussen verzorgd die ik met veel plezier gevolgd heb.

Maar ik stond pas voor het eerst op de planken toen ik inmiddels in Delft woonde en lid werd van toneelvereniging Amato (Amateurs maken toneel – tja ik vind “Vondel” eigenlijk niet een heel moderne naam maar het kan dus nog veel oubolliger). De sfeer was fijn en de optredens waren bijzonder en leuk, dus vanaf dat moment was ik ‘hooked’.

Na een verblijf van zes jaar in Schotland, waar ik druk bezig was met andere dingen, kwam ik in omgeving Haarlem wonen. Ik kende iemand die bij Vondel speelde en ging op een avond kijken. Er werd een kleine figurantenrol voor me bijgeschreven in de jubileumproductie ‘Als de Wester kon spreken’. Wat was het leuk om weer op toneel te staan, en te zingen.

Inmiddels heb ik in heel wat producties van Vondel gespeeld. Het is een warme gezellige club en het is erg fijn om heel uiteenlopende voorstellingen te maken en vaak door iemand anders geregisseerd te worden. Heel leerzaam, spannend, en ontspannend!


Rinus Krom

Mijn naam is Rinus Krom en ik ben al vanaf 1983 met toneel bezig. Begonnen bij Nut en Genoegen in Heemstede, vervolgens bij Thalia in Haarlem en dus nu alweer vanaf 1997 bij toneelgroep Vondel in Haarlem.

Tussen alle bedrijven door heb ik nog gastrollen gespeeld bij Act in Ijmuiden, een musical gedaan met een enthousiaste groep verzamelde amateurs uit Kennemerland (in de schouwburg Velsen) en als gast opgetreden bij De Spaerne Gesellen uit Spaarndam.Ik ben zo enorm gegrepen door toneel, dat ik ook het pad der regisseurs ben opgegaan.Ik heb tot nu toe toneelgroep De Veste in Velserbroek (4X), toneelvereniging Hoofddorp (2X) en ook mijn eigen groep Vondel 1x mogen regisseren.
Als ik terugkijk naar wat nou mooie rollen/ervaringen waren, dan is het moeilijk om een keuze te maken. Een paar noemen? O.K.; Wie is er bang voor Virginia Woolf – Lieve God, ze draaien me dol – Jan Rap en zijn maat – Release (musical) – Beschuit met muisjes – Het bittere kruid – Familie – Brutale winterbekentenissen – Geruchten – Gouwe handjes – Für Elise. Bij Vondel is het eigenlijk een familie. Vandaar dat we ook al een behoorlijk trouw ledenbestand hebben opgebouwd. Maar ik durf wel te stellen dat ook het niveau bij Vondel niets te wensen overlaat. Kortom,een fantastische vereniging als je van toneel/theater houdt!! Ik kan er in ieder geval mijn (theatrale)ei kwijt en ik hoop dat ik het nog vele jaren mag doen.


Silvia Mostert

Hallo,

Toen ik een jaar of 12 was, werd er in Vogelenzang door de Toneelvereniging “Door Vriendschap Bloeiend”een jeugdafdeling opgestart.
Mijn moeder zag dat en vroeg zich af of dat wat voor mij was.
Ik ben gaan kijken en er nooit meer weggegaan.
Vanaf een jaar of 16 ben ik van het jeugdtoneel naar de volwassenen gegaan.
Heb bij DVB in al die jaren erg leuke rollen gespeeld en ook een aantal jaren het jeugdtoneel gesouffleerd en later geregisseerd.
Een tijdje geleden kwam de behoefte aan wat nieuws, wat anders, op toneelgebied.
Na ruim 18 jaar in Vogelenzang gespeeld te hebben was er de behoefte om eens te kijken hoe het er op een andere vereniging aan toe gaat.
Via Ada Vinken kwam ik bij Toneelgroep Vondel terecht.
Ik heb een paar keer bij een repetitie gekeken en voelde me er direct thuis.
Een paar weken later ben ik naar de voorstelling gaan kijken en wist het toen zeker : van deze vereniging wil ik ook lid worden.

Zo gezegd, zo gedaan.
Ik kreeg meteen de eerste keer een rol in het stuk “Als de Wester kon spreken”en heb geen moment spijt, het is leuk om met deze groep gezellige, warme, leuke en enthousiaste spelers te repeteren.

De repetities zijn geweldig!


Peter Spruit

Tja, toneel spelen is een echte hobby!
En voor een hobby geldt voor mij als eerste dat je plezier moet hebben in datgene wat je doet.
Er voor gaan, voor de volle 100 % .
Natuurlijk is het, net zoals elke hobby, een vrijwillige keuze maar vrijwillig betekent zeer zeker niet vrijblijvend.
Toneel vraagt veel tijd, het hele jaar door, maar het plezier van creëren van niets tot een complete voorstelling waarbij het publiek kan genieten en de “warme deken” zoals ik het altijd noem voelbaar is.
En dan natuurlijk het warme applaus aan het einde maakt dit alle bloed, zweet en tranen van het voorgaande proces dan altijd weer volledig goed! Toneel begon voor mij bij Toneelgroep Godfried Bomans in 1993.
Ik was toen gevraagd door een vriendin van de schoonmoeder van mijn broer, die gehoord had van mijn schoonzus,de vrouw van mijn broer dus (is het nog te volgen?) dat ik altijd wel iets wilde met toneel. Ja, zo begint vaak de weg naar iets nieuws, via via dus.
Je begint dan opkijkend naar de gerenommeerde spelers altijd met het gebeuren buiten het spelen om. Decor, rekwisieten, techniek etc.
Maar dan toch is daar opeens je eerste piepkleine rol met wel 2 zinnen tekst in de Stadsschouwburg, ja, dat grote toneel te Haarlem…
Toen ik, zenuwachtig, iets te vroeg opkwam en mijn allereerste zinnen uitsprak, waarbij de gehele zaal begon te lachen, wist ik het zeker!
Ik vind dit leuk en was voorgoed verkocht!
Nu heeft elke speler (ja zo heet je dan) wel bij meerdere verenigingen gespeeld voordat hij zijn stekkie gevonden heeft.
Nu dat is voor mij dan, nadat Godfried Bomans op hield te bestaan, sinds 1998 Toneelgroep Vondel geworden.
Hier heb ik al vele rollen in al net zovele stukken mogen spelen.
Voorlopig valt er nog genoeg te spelen en zal het een dierbare hobby blijven, waar ik met veel plezier mijn ei kwijt kan.


Liesbeth Heerink

Vanaf 30 oktober 2017 ben ik lid, dus kersvers en vol afwachting hoe het zal zijn. Mijn leven lang heb ik op verschillende koren gezeten. In mijn familie was er veel aandacht voor de muziek, mijn ouders hebben elkaar zelfs op een koor leren kennen!

Ik ben heel lang lid geweest van Koor Lokaal en heb daar aan een paar producties van de 2-jaarlijkse opera meegedaan. Helaas worden er door de hoge productiekosten geen opera’s meer gedaan en vond ik de tijd rijp om wat anders te gaan doen. Toneel heeft mij altijd getrokken, maar het is er nooit van gekomen om het ook echt te gaan doen.

Koorgenoot Yolande had mij uitgenodigd voor de uitvoeringen en na het zien van een paar voorstellingen begon het hoe langer hoe meer te kriebelen en heb ik mij dus opgegeven bij Toneelgroep Vondel.

De uitdaging gaat beginnen en ik hoop dat ik mijn teksten kan onthouden…. de toekomst zal het leren!


Raoul Tielman

Hallo iedereen! Ik ben Raoul Tielman en sinds 2017 lid van toneelgroep Vondel. Hier ben ik binnen gekomen door mijn tante Mieke Smit die me in 2017 uitnodigde om als figurant mee te spelen. De klik tussen de spelers was zo leuk en goed, dat ik ervoor gekozen heb lid te worden van deze vereniging. Dit is en was wel een uitdaging in verband met werk en mijn onregelmatige diensten, maar het is gebleken dat dit toch erg goed te realiseren is. Het seizoen na mijn figuranten debuut is me meteen een rol aangeboden die op mijn lijf geschreven was. (Marco, aan het eind van de snelweg). Zelf heb ik totaal geen achtergrond in theater of toneel, maar de regisseurs en de vele ervaren medespelers weten het beste uit me te halen. Zelfs met mijn schoolmusical van groep 8 heb ik het geluid gedaan… Daarom is dit voor mij ook een geweldig leerproces. Hopelijk snel tot ziens, schiet me even aan, maak graag een praatje!


Gijs Dirix

In de spotlight staan vind ik al vanaf kleins af aan geweldig. Tijdens mijn jeugd deed ik veel met theater; zo heeft mijn moeder ooit een one-man-show voor mij geschreven en heb ik een paar opdrachten gedaan voor TV. Tijdens mijn pubertijd ben ik dat een beetje uit het oog verloren. Toen Raoul mij vroeg of ik het leuk zou vinden om een rol te spelen en even mee te kijken met Vondel werd ik direct enthousiast. En inderdaad, na de eerste voorstelling had ik alle kriebels van vroeger weer terug. Ik verklaar mezelf voor gek dat ik er zolang niets mee heb gedaan, voor mij is er geen betere ontspanning dan dit. Ik ben zelf bezig met stand-up comedy wat ik ontzettend gaaf vind, het is echter altijd maar alleen. In Vondel vind ik de feedback waar ik naar zocht en ook het groepsgevoel van samen iets moois maken. Beuken, bikkelen en sleutelen aan een voorstelling om na de opvoering samen de ontlading te kunnen delen met je toneel-maatjes, is een gevoel wat ik nergens anders krijg. Ik hoop dat je een keer komt kijken en wellicht net zo enthousiast wordt als ik!


Chantal Jansen op de Haar

Hallo!

Ik ben Chantal Jansen op de Haar en ik ben sinds 1 januari 2023 lid van toneelgroep Vondel.

Heel wat jaren geleden heb ik ook bij een toneelgroep in Sassenheim gezeten: Elckerlyc. Een paar uitvoeringen gehad en ik vond het geweldig! Helaas stopte die vereniging ermee en zocht ik wat anders. Toen kwam ik bij improvisatie theater terecht. Mijn man speelde daar ook en dacht dat het wel wat voor mij zou zijn. Ik heb dit een aantal jaar met plezier gedaan maar zag daar op een gegeven moment geen uitdaging meer in en ben toen gestopt. Daarna heb ik jarenlang aan dansen gedaan. Daarbij moet je soms ook toneelspelen en dan kwam de toneel ervaring goed van pas! Toch kwamen de toneelkriebels weer en wilde ik toch wel weer graag spelen.

Ik nam contact op met Vondel en toen was er helaas een ledenstop. Totdat ik, een paar weken later, een mail kreeg of ik alsnog wilde kijken omdat ze weer leden aannamen. Natuurlijk wilde ik dat!!! Dit was eind december 2022. De eerste les was zo leuk. De mensen waren erg aardig en ik voelde me er meteen thuis! Alsof ik in een warm bad terecht kwam. En ik mocht ook meteen meedoen in hun jubileumstuk Pygmalion! Super nerveus, maar wat was het ontzettend leuk!

 Tot de volgende voorstelling!


Terry Polderman-Poelgeest

Ik ben Terry Polderman-Poelgeest en speel al ‘n aantal jaren bij Vondel. Mijn toneelcarriere begon in 1980 toen ik door een mede koorlid werd meegevraagd naar ‘Die Spaerne Ghesellen in Spaarndam. Ik kreeg een klein rolletje en voelde me thuis in de groep. Na die voorstelling rolde ik al snel in de taak van souffleur. Dit lag me heel goed en ik vond het ook leuk. Toen de vereniging ging groeien deden we producties als: ‘De Jantjes’, ‘Anatevka’, ‘de Gidsen’, Scrooge’ en ‘Heerlijk duurt het langst’. Daarbij waren het grote producties met veel spelers, muzikanten, decor ploeg en zelfs een naaiclub! Doordat de belasting te groot werd en het wegvallen van een bevlogen bestuur kromp de vereniging totdat we bijna geen mensen meer hadden en genoodzaakt waren te stoppen. Een periode van rust brak aan totdat ik werd benaderd door Vondel om de jubileum voorstelling ‘Als de Wester kon spreken’ te souffleren. Enige tijd daarna had men een gastrol in ‘De Jodenverraadster’ voor me. Dankzij de leuke groep (en het bloed dat kruipt…) ben ik blijven hangen. Ook al zijn er behoorlijke verschuivingen in het ledenbestand in de afgelopen jaren speel ik nog steeds met veel plezier bij deze club. (foto: Miles Silvagni)


Mieke Smit (In memoriam, november 2019)

Mijn naam is Mieke Smit en ik ben lid van Toneelgroep Vondel sinds 2001. Als souffleuse ben ik begonnen en daarna heb ik in verschillende stukken meegespeeld.
In de stadsschouwburg ben ik begonnen met de musical Joop. Na daar nog enkele stukken gespeeld te hebben moesten wij uitwijken naar een ander theater omdat de stadsschouwburg verbouwd werd.
Al enige jaren spelen wij in Casca, theater de Luifel in Heemstede wat ons prima bevalt.

Vondel is een leuke en gezellige club die toneelspelen hoog in het vaandel heeft maar wij vinden de gezelligheid net zo belangrijk.


Willy Meijster-Schulpzand (In memoriam, oktober 2021)

Willy Meijster is ons erelid. Ze is al meer dan 50 jaar lid van toneelvereniging Vondel. We dragen haar een warm hart toe. Gelukkig komt ze zo vaak als mogelijk kijken bij onze repetities!